Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Πρωταθλητισμός Υποκρισίας

Ο Κώστας Βαξεβάνης έγραψε στο Κουτί της Πανδώρας πως στην περίπτωση της Παπαχρήστου αναδείχθηκε απο την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ υπερβάλων ζήλος για ένα σχόλιο που πολλοί χαρακτηρίζουν κακόγουστο αστείο, άλλοι ως την άγνοια κινδύνου ενός 23χρονου κοριτσιού και ορισμένοι λίγοι ως έναν τυχαίο παρορμητισμό.
Έχοντας κάνει πρωταθλητισμό για 7,5 χρόνια, σε επίπεδο "τσικό" όπως συνηθίζουν να λένε οι άνθρωποι του χώρου, μπορώ όντως να συμφωνήσω ότι το μονο που προσφέρει στα παιδιά είναι ψυχολογική πίεση σχεδόν αφόρητη για την ηλικία τους. Οι περισσότεροι προπονητές δεν έχουν ιδέα απο παιδαγωγική, ξέρουν μόνο να δημιουργούν αθλητές. Φωνάζουν, βρίζουν, προσβάλουν, υποβαθμίζουν, απαξιώνουν και σε τελική ανάλυση προσπαθούν να δημιουργήσουν ανθρώπους με σκοπό ζωής το καλύτερο άλμα, το πιο γρήγορο σπριντ, την μεγαλύτερη αντοχή, την ευστοχία στα σουτ, τις αποκρούσεις και οτιδήποτε άλλο αφορά το εκάστοτε άθλημα. Το ρόλο του εξισορροπιστή σε αυτή την κατάσταση καλούνται να παίξουν οι γονείς και το ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Αν τώρα οι γονείς προσπαθούν να εκπληρώσουν τα δικά τους απωθημένα μέσω των παιδιών, προβάλλοντας τα δικά τους όνειρα και τις δικές τους φιλοδοξίες σε αυτά το μόνο που θα καταφέρουν είναι να τα καταστρέψουν ανεπιστρεπτί. Η ακόμα χειρότερη βεβαίως περίπτωση είναι τα παιδιά προπονητών που ασχολούνται με το άθλημα των γονιών τους.
Ο Κώστας Βαξεβάνης τονίζει δύο σημεία πολυ σωστά. Το πρώτο είναι πως τα δύο απο τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης που και σήμερα θα γονατίσουν ευλαβικά μπροστά στην τρόικα, σκίστηκαν να βγάλουν ανακοινώσεις για ένα περιστατικό ναι μεν άξιο συζήτησης και προβληματισμού αλλα σημαντικά μικρότερο από το έγκλημα που πράττουν καθημερινά τα εθνικά και διεθνή συμφέροντα. Οι Κουβέλης και Βενιζέλος δεν θα κουνήσουν το δάκτυλο σήμερα σε κανέναν, θα δηλώσουν υποταγή και θα πουν κι ευχαριστώ σε μια χούφτα μεσαίας βαθμίδας υπαλλήλους που θα έρθουν να τους πουν ότι η χώρα έχει μείνει πίσω και ότι θα χρειαστούν κι αλλα μέτρα, και πιθανώς τρίτο μνημόνιο.
Το δεύτερο σημείο είναι πως όντως η ίδια ολυμπιακή επιτροπή που έχει κάνει τον πρωταθλητισμό ένα διαγωνισμό δημιουργίας υπερανθρώπων, ένα καρναβάλι χορηγών και αισχροκέρδιας καταδικάζει τον εύκολο στόχο για να κρύψει το δικό της πρόσωπο. Οι ιδιοι που γνωρίζουν πως η πιο διαδεδομένη μέθοδος ντόπας είναι η σταδιακή αφαίρεση του αίματος όσο ο οργανισμός είναι "καθαρός", η χρήση διαφόρων ουσιών για ενδυνάμωση και η επαναπροώθηση του παλιού αίματος στον οργανισμό πριν τον αγώνα, ή για τις γυναίκες να κάνουν εξωσωματική 2 μήνες πριν τους αγώνες και να "βαράνε" μια έκτρωση λίγες μέρες πριν τον αγώνα, δεν μπορούν να μιλάνε για ηθική.
Μπορεί η Παπαχρήστου να μην έχει ωριμάσει πολιτικά, μπορεί να είναι μια ικανή αθλήτρια, μπορεί να έχει όνειρα, δεν παύει όμως να είναι φασιστικής αντίληψης και ρατσιστικής διάθεσης, στη γιορτή του Κασιδιάρη του ευχήθηκε χρόνια πολλά και να είναι πάντα αληθινός και θαραλέος, πριν από κάποιες μέρες είχε γράψει "εδώ θα τους θάψουμε" και κατά διαστήματα έχει ξεκαθαρίσει το ποιά είναι με αρκετές δηλώσεις της.
Συμφωνώ πως η αποπομπή της απο την αποστολή ήταν υποκριτική όχι μόνο γιατί έγινε απο ανθρώπους χωρίς άλλη αξία πέραν του κέρδους αλλά κυρίως γιατι η αιτιολογία ήταν η συγκεκριμένη ανακοίνωση της και όχι η εν γένει ιδεοληψία της, την οποία προπαγανδίζει συχνά πυκνά απο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προσωπικά περιμένω από το σωματείο της να την διαγράψει και από τον ΣΕΓΑΣ να της αφαιρέσει το δελτίο επ' αόριστον. Ακριβώς επειδή οι αθλητές αυτού του επιπέδου σε μεγάλο ποσοστό είναι "παιδιά" (χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι στις περισσότερες περιπτώσεις) πρέπει να χρησιμοποιήσεις παιδαγωγικές μεθόδους επιπέδου νηπιακής ηλικίας για να καταλάβουν πόσο σοβαρό είναι αυτό που έκαναν, ει δε μη θα συνεχίσουν την ίδια πορεία χωρίς αποκλίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου