Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Και ποιά είναι η Λιάσκα;

Νομίζω πως δεν αξίζει καν να ασχολούμαστε με την Έλενα Λιάσκα... Δε σημαίνει πως όλοι οι άνθρωποι που επαγγέλλονται ηθοποιοί είναι ηθοποιοί, ούτε καν καλοί σε αυτό που κάνουν... Δεν είμαι ούτε θεατρολόγος ούτε κριτικός κινηματογράφου αλλά η κοπέλα έγινε γνωστή μέσα απο μια τηλεοπτική σειρά και έμεινε εκεί γιατί μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει, μέχρι την κωμωδία χαρακτήρων, και μάλιστα από υποκριτικής πλευράς ήταν από κακή ως μέτρια... Υπόψη πως το συγκεκριμένο είδος απαιτεί ταλέντο, εφόσον υποδύεσαι έναν χαρακτήρα που δεν υπάρχει αλλά συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία μιας ομάδας ανθρώπων μέσα από μια παραμορφωτική υπερβολή, χρειάζεται να προσεγγίσεις το ρόλο από αρκετά επίπεδα και διαφορετικές οπτικές για να τον αποδώσεις. Η συγκεκριμένη κοπέλα έπαιζε λοιπόν ένα ρομαντικό και απλό χαρακτήρα, χωρίς βάθος, που απλά εξυπηρετούσε τις ανάγκες του σεναρίου.
Με το να κάνουμε σούσουρο απλά εξυπηρετούμε μια επίδοξη ηθοποιό που κοντεύει τα 30 και ακόμα δεν έχει κάνει κάποια ουσιαστική συμμετοχή σε θεατρική παράσταση. Η ίδια, όπως μπορεί να δει κανείς στο προσωπικό της προφίλ, το αποδίδει στα κυκλώματα που δεν εξυπηρετεί, στο ότι δεν έκατσε σε κάποιον παραγωγό και στο ότι δεν έχει πατρική χορηγία όπως άλλοι... γνωρίζω πολλούς ηθοποιούς που εργάζονται τα πρωινά σε άλλους τομείς και τον ελεύθερο χρόνο τους ασχολούνται με θεατρικές ομάδες, ανεβάζουν παραστάσεις αξιόλογες σε μπαράκια, σε ελεύθερους χώρους, σε πλατείες...
Ο Στανισλάφσκι θεωρούσε πως ο ηθοποιός πρέπει να αποδίδει το ρόλο του χρησιμοποιώντας τις μνήμες του για να εκφράσει με φυσικό τρόπο τα συναισθήματα που απαιτούνται, άλλες σχολές υποστηρίζουν πως η παρατήρηση του αντικειμένου του ρόλου προσφέρει περισσότερα από την ανάσυρση προσωπικών βιωμάτων. Μέχρι στιγμής, στη μια τηλεοπτική συμμετοχή της που γνωρίζω, δε βλέπω να κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Κοπέλα μου δεν είναι κακό να μην είσαι, ακόμα, καλή ηθοποιός, δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει αν έχεις δυνατότητες, μπορώ όμως να κρίνω το δημόσιο λόγο σου και να ερμηνεύσω πως, ανεξάρτητα με το αν πιστεύεις όσα γράφεις, με στρογγυλεμένο αλλά φασιστικό λόγο, το κείμενό σου είναι ολόκληρο μια προσωπική σκοπιμότητα, εν τέλει κατηγορείς τους άλλους για χρήση αθέμιτων μέσων για να αναδειχθούν, όταν εσύ κάνεις ακριβώς το ίδιο, προκαλείς όχι με το ταλέντο σου αλλά με αντιφατικές γενικολογίες σε θέματα που δεν γνωρίζεις και δεν μπορείς να αναλύσεις. Δεν είναι κακό να έχεις άποψη, το να την προβάλεις υστερόβουλα όμως, είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου